Liječenje GINGIVITISA
09/03/2015
Parodontitis
13/03/2015

Parodontitis nije šala!

Znanstvenici nas u posljednje vrijeme sve više upozoravaju na opasnost parodontitisa, podmukle i jedne od najraširenijih bolesti u svijetu. Novije upozorenje govori da bakterije koje se nalaze u sastavu dentalnog plaka i usnoj šupljini mogu “pobjeći”  u krvotok i potaknuti nastajanje krvnih ugrušaka, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara te drugih  krvožilnih bolesti.

Istraživanje koje je dovelo do ovih rezultata rad je istraživača sa Sveučilista u Bristolu.

Dr. Howard Jenkinson, profesor oralne mikrobiologije između ostalog je rekao: “Loša higijena usne šupljine može dovesti do krvarenja desni omogućujući tako bakterijama prolaz u krvotok gdje onda mogu potaknuti stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti.“ 

Uz sve ostale mjere predostrožnosti vrlo je važno održavati dobru oralnu higijenu kako bismo smanjili rizike od teških posljedica obolijevanja krvožilnog sustava.  Tijekom istraživanja otkrilo se da jednom kada bakterije uđu u krvotok koriste protein koji se zove PadA. Taj protein dolazi na njihovu površinu i privlači krvne pločice (trombocite) i na taj način se formiraju krvni ugrušci.

Ako ste primijetili da vam krvare desni prilikom četkanja zubi vjerojatno imate gingivitis ili parodontitis, stoga svakako preporučujemo da posjetite doktora dentalne medicine koji će vam savjetovati kako riješiti ovaj ozbiljan zdravstveni problem.

 

Petar Bago dr.med.dent.

Comments are closed.