Krvarenje zubnog mesa – opravdani strah?
09/03/2015
Parodontitis nije šala!
10/03/2015

Liječenje GINGIVITISA

Gingivitis ili upalnu promjenu gingive, koja je zapravo bezopasna, potrebno je liječiti zbog mogućnosti progresije upale u dublje strukture parodonta, uzrokujući tako parodontitis i parodontalne bolesti (parodontoza).

Najefikasnija i najbolja metoda je pravilna oralna higijena. Na tržištu postoji niz različitih sredstava od primarnih: četkica i zubna pasta, do pomoćnih: konac za zube, vodice za ispiranje usne šupljine, revelatori, žvakaće gume, čistači jezika, interdentalne četkice, tuševi za ispiranje, električne četkice. No kako bi ona imala dobar i efikasan učinak potrebno ih je pravilno koristiti.

Efikasnost diktiraju 3 čimbenika:

1.dizajn četkice

2.vještina pojedinca i manualna spretnost 

3. učestalost i vrijeme četkanja

 

Revelatori su idealna pomoćna sredstva za motivirane pacijenta u poboljšanju higijene. To su sredstva koja bojanjem otkrivaju plak na zubnim površinama i gingivi, te pokazuju pacijentu uvid u pravilno ili nepravilno četkanje. Na tržište dolaze u obliku tableta ili otopina. Sva mjesta koja ostaju obojena nakon primjene revelatora,nisu dobro očetkana te stoga treba ponoviti i poboljšati higijenu tih mjesta.

 

Idealna četkica ne postoji,no preporučuju se četkice prikladnih veličina dobi i manualnoj spretnosti, sa zaobljenim i mekanim vlaknima, male glave kako bi dohvatila manje dostupna mjesta i smanjila moguće ozljede zdrave gingive. Najidealnija tehnika četkanja je ona koja omogućuje potpuno odstranjivanje plaka u najkraćem vremenu, ne uzrokujući lezije na tkivu.

Najprikladnija tehnika četkanja koja se preporuča je kada glavu četkice postavimo koso prema granici između zuba i gingive pod kutem od 45° te kratkim, rotirajućim pokretima kružimo naprijed-nazad.

Preporučena učestalost četkanja je 2 x na dan 2-3 min, ali bitnija od toga je kvaliteta četkanja.

Zamjena četkica preporuča se kod pojave znakova istrošenosti (dlačice ukošene izvan niza) ili jednom u 3 mj.

Samo pranje zubi zubnom četkicom ne može odstraniti interdentalni plak (plak između dva zuba), te su potrebne dodatne metode čišćenja. Kod odabira sredstva za čišćenje tih prostora veličina interdentalnog prostora jedna je od najvažnijih odrednica. Kod osoba normalne gingivne konture preporuča se uporaba zubnog konca. Što su recesije gingive veće uporaba konca gubi efikasnost te se preporuča korištenje interdentalnih četkica veličinom prilagođenih svakom pojedinom pacijentu te zubnih tuševa.

Preparati poput klorheksidina (antiseptika) koriste se u sprečavanju plaka kada nije moguće mehanički održavati oralnu higijenu. Adsorpcijom na tvrda i meka oralna tkiva djeluje 12h.

 

Usta su ogledalo Vašeg zdravlja, brinite o njemu!

 

Andrej Božić univ.mag.med.dent.

Comments are closed.