Trudnoća i oralno zdravlje
28/04/2015
5 načina na koje upropaštavate svoj osmijeh
08/06/2015

Prvo konac ili četkica?

Iznenađujuće malo istraživanja je posvećeno ovom pitanju. Prema postojećim dokazima, nema prednosti za oralno zdravlje ni kod davanja prvenstva koncu ni četkici.

Međutim, stomatolozi imaju svoje stavove i mišljenja po ovom pitanju. Dr. Edmond R. Hewlett, glasnogovornik Američkog dentalnog udruženja i profesor restorativne stomatologije na Sveučilištu u Kaliforniji, preporučuje prvo konac. Njegov razlog? Prvo napravite zadatak koji vam se ne sviđa kako biste izbjegli mogućnost da ga uopće ne napravite. „Suočimo se s ljudskom naravi i promislimo koji bismo zadatak od ova dva radije preskočili?“.

Za razliku od njega, dr. Philippe Hujoel, profesor na Sveučilištu Washington u Seattleu, savjetuje svojim pacijentima da prvo četkaju zube četkicom i pastom koja sadrži fluorid, a zatim očiste koncem. Na taj način, manevriranjem konca, usta će biti u potpunosti prekrivena fluoridom.

Međutim, izgleda da zubni konac nije dokazana prevencija karijesa iako tako tvrde neki stomatolozi i dentalni higijeničari.

Umjesto toga, glavna prednost čišćenja zubnim koncem je smanjenje krvarenja i upale zubnog mesa, poznatije kao gingivitis.

“Gingivitis je prvi korak prema gubitku zubi,” rekao je dr. Hewlett. “Dobro je uhvatiti upalu kada zubno meso krvari jer je tada moguće zaustaviti i izliječiti je ako je to jedini proces koji se odvija u ustima.” (Pranje zuba četkicom i koncem ne može zaustaviti uznapredovalu upalu.)

Izvješće randomiziranih kontroliranih ispitivanja iz 2012. otkrilo je da su osobe koje su redovito četkale i čistile zube zubnim koncem, imale manje krvarenja zubnog mesa nego osobe koje su samo četkale, iako su autori ispitivanja upozorili da je kvaliteta dokaza „vrlo niska“.

Isto izvješće u The Cochrane Database of Systematic Reviews, otkrilo je „vrlo nepouzdane“ dokaze da čišćenje zubnim koncem smanjuje zubne naslage. Nijedno istraživanje nije potvrdilo učinkovitost kombinacije zubnog konca i četkanja u prevenciji karijesa.

“Klinička istraživanja čišćenja zubnim koncem nisu pokazala prednost u smanjenju zubnog karijesa,” izjavio je dr. Hujoel, parodontolog.

Naravno, postoje praktični razlozi za čišćenje zubnim koncem. Zubni konac može ukloniti sjemenke jagoda ili malina, koje možete i ne morate osjećati između zubi ili na primjer pojedinci vole prisustvovati sastancima bez špinata među zubima.

Što se tiče tehnike, Američko dentalno udruženje preporučuje voditi zubni konac uz luk zubnog mesa tik uz sami početak zuba te ga provući između zubi pokretima gore-dolje.

Može se dogoditi da početnici ne znaju koristiti zubni konac jer postoje dokazi da profesionalno čišćenje zubnim koncem može smanjiti karijes kod djece koja su imala minimalna izlaganja fluoridu.

Sistematski pregled rezultata šest ispitivanja otkrio je da kada su profesionalci čistili zube zubnim koncem djeci školske dobi u razdoblju od godinu i 7 mjeseci, rizik od karijesa se umanjio za 40%.

To su dobre vijesti za djecu i supružnike dentalnih higijeničara. Ali ostali koji nemaju profesionalca kod kuće koji ih može stručno očistiti zubnim koncem, mogu slobodno birati hoće li koristiti zubni konac prije ili poslije četkice za zube.

Comments are closed.